Másfélmilliós kárpótlás rendőri erőszakért

Az ügyben bűnösnek talált két rendőrt nem jogerősen hat hónap felfüggesztett börtönre ítélték. A BRFK tegnap kért bocsánatot a bántalmazott férfitól.

Gaudi-Nagy Tamás elmondása szerint a 2006. október 23-án, a Nyugati téren megvert férfi ügyében indított kártérítési perben első alkalommal sikerült egyezségkötésre, önkéntes kártérítésre és bocsánatkérésre köteleztetni a Budapesti Rendőr-főkapitányságot. A rendőrség nem vagyoni kártérítésként másfélmillió forintot és kamatait fizeti ki a férfinak. Jelenleg a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvédei még körülbelül negyven, 2006 őszén bántalmazott, vagy a védők szerint jogtalanul fogvatartott áldozat ügyében folytatnak eljárást.

A mostani ügyben a budapesti rendőr főkapitányság bocsánatkérő közleményt tett közzé: „Budapesti Rendőr-főkapitányság alkalmazottai 2006. október 23-án Budapest belvárosában (Nyugati tér közelében) 10 óra 50 perc körül rendőri intézkedéssel (elfogás, bilincselés), illetve az ezzel együtt megvalósult bántalmazással (rúgás, ütés, lefújás), illetőleg ezt követően 50 óráig tartott fogva tartással megsértették Rédai István személyes szabadsághoz, a testi épség és az emberi méltóság védelméhez fűződő személyiségi jogait. A Budapesti Rendőr-főkapitányság az intézkedései miatt ezen közlemény kiadásán felül nem vagyoni kártérítést fizet a károsult javára, amelyekkel az okozott sérelmekért megfelelő módon ellentételezést nyújt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság elnézést kér a jogsértésért.”

Az oldalhoz név nélkül is hozzá lehet szólni.
Minden írás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk velük egyet!
Felhasználói adatokat, információkat nem gyűjtünk és nem szolgáltatunk.
A „jó ízlést” sértő hozzászólásokat eltávolítjuk.