Korrupció, Abszurdisztántól Magyarországig

A választásokhoz közeledve szerintem nagyon fontos kérdés a korrupció elleni küzdelem. Az én véleményem a témában a következő:

A korrupciót nem lehet megszüntetni. A rosszra való hajlam az ember veleszületett tulajdonsága. A hatalom, a könnyű pénzszerzés lehetősége bárkit elcsábíthat.
A megoldás nem a korrupció felszámolásának ígérete, hanem a büntetőjogi felelősségrevonás.

- A korrupciós illetve gazdasági bűncselekményekbe keveredett állampolgárokat el kellene tiltani a közügyektől! Valamint egy korábban a diktatórikus állami berendezkedésben tisztséget viselő személy ne lehessen a Magyar Köztársaság demokratikus parlamentjének képviselője!
- Felül kell vizsgálni a mentelmi jogra vonatkozó jogszabályokat, és az ügyészség, rendőrség, hadsereg, nemzeti bank, sajtó, állami számvevőszék stb. kormánytól független szabadságát is jobban alá kell támasztani! Az utóbbi évek bebizonyították, hogy a politika túl nagy befolyással van ezekre, pedig éppen fordítva kellene lennie. A felsoroltaknak kellene kontroll szerepet betöltenie.
- Csökkenteni kell a parlament létszámát, a képviselői juttatások, költségtérítést számlák fejében lehessen csak felvenni! Erősíteni kell a belső kontrollt, mind a rendőrség, mind az ügyészség, mind az állami tulajdonban lévő cégek állományában!
- Ne fordulhasson elő, hogy a parlamentben egy minden állampolgárra kötelező rendeletet röhögve semmibe lehessen venni. (Menjen oda a parlamenti őrség tagja, és oltassa el azt a kurva cigarettát!)
- Ne fordulhasson elő, hogy a parlamenti vizsgálóbizottság üléseire beidézett képviselők, miniszterek, stb. nem jelennek meg a meghallgatáson ezzel hátráltatva a bizottságok működését! Ilyen mulsztást minden esetben komoly szankcióknak kell követnie!
- Meg kell határozni, a minisztériumok, azok vezetésének felelősségkörét, és mulasztás esetén ne kelljen várni a lemondásra (ne a miniszterelnök engedélyétől függjön), hanem legyen az automatikus jogszabállyal alátámasztva. (Ha idegen gépek engedély nélkül hatolnak be a légtérbe, és katonai, védelmi rendszerünk csődöt mond, akkor legyen felelős, akkor is, ha kiderül, hogy hamis gazdasági adatok láttak napvilágot stb.)

Az oldalhoz név nélkül is hozzá lehet szólni.
Minden írás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk velük egyet!
Felhasználói adatokat, információkat nem gyűjtünk és nem szolgáltatunk.
A „jó ízlést” sértő hozzászólásokat eltávolítjuk.