Tízezren vonulhatnak a Kossuth térre - nov.29

Több ezer, akár tízezer ember is részt vehet azon a demonstráción, amelyet a közszolgálati sztrájkbizottság szervez november végére az ágazati dolgozót érintő megszorítások ellen – mondta Fehér József, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének főtitkára.

Napról napra egyre többen tiltakoznak a közszférában az ellen, hogy a kormány befagyasztaná az ágazati dolgozók bérét, és jövőre megvonná tőlük a tizenharmadik havi fizetésüket is – mondta a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének (MKKSZ) főtitkára.

Fehér József szerint több ezer, akár tízezer ember is a Kossuth térre vonulhat november 29-én, amikorra a közszolgálati sztrájkbizottság demonstrációt szervezett a megszorítások elleni tiltakozásul.

A főtitkár azt mondta: ugyan tovább tárgyalnak az Országos Érdekegyeztető Tanácsban a tervekről, de a demonstrációt mindenképpen megtartják.

Szerinte annál nagyobb szervező erő nem kell a közszférában dolgozók összekovácsolására, minthogy a kormány a napokban jelentette be, 600 milliárd forintos segítséget nyújt a bankoknak, miközben a közszférát érintő elvonások 180 milliárdot tesznek ki.

Fehér vitatta a kormány azon érvelését, hogy a bérek csökkenése révén érhető el, hogy ne legyenek elbocsátások a közszférában. Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt két évben 120 ezer állás szűnt meg az állami szektorban.

A kormányzat tervei alapján a válság miatt szükséges terheket nem közösen viseli a társadalom, annak árát a nyugdíjasok és a közszférában dolgozók állják – bírálta a kabinet elképzeléseit az MKKSZ főtitkára.

Az érdekképviseleti vezető úgy vélte, nem lehet 15 ezer forintot elvenni attól a 680 ezer embertől, akik közül sokan nettó 70-80 ezer forintot keresnek havonta, mert ők a szegénységi küszöb alá kerülnek.

Fehér József nem sokat vár a hétfőn kezdő kormányzati tárgyalásoktól sem; szerinte a kabinet ajánlata kiábrándító, aszerint ugyanis nincs pénz sem a tervezett négy százalékos fizetésemelése, sem a tizenharmadik havi fizetésre.

Az oldalhoz név nélkül is hozzá lehet szólni.
Minden írás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk velük egyet!
Felhasználói adatokat, információkat nem gyűjtünk és nem szolgáltatunk.
A „jó ízlést” sértő hozzászólásokat eltávolítjuk.