Zeitgeist - Korszellem

Ez a topic az azonos nevű film által felvetett témákkal kapcsolatosan bennem kialakult gondolatokról szól.

Miről is van szó?:
http://video.google.com/videoplay?docid=-6186589598330713558
http://video.google.com/videoplay?docid=-8991317191173231517
http://video.google.com/videoplay?docid=6132500997336473908

Gondolatok:

Érdekes dolgokat vet fel a film. Abban biztos vagyok, hogy tele van ferdítéssel, pontatlansággal, demagógiával, de... !!!

A hangulatvétele, a szkepticizmusa számomra szimpatikus. A vallási témát nézve például mindenki tudja, hogy a bibliát nem egy ember írta, sőt valójában nem is egy egységes mű. Több szerző írta és mint egy gyüjteményt őrizgették. Később a római császár gyúrta össze a történeteket úgy, hogy azok egy egészt alkossanak azzal, hogy bizonyos részeket kivett, másokat hozzátett. Ezzel csak a fanatikus, bigott hívők vitatkoznak. Nálam ez tény, és nem vita tárgya.
Az is egyértelmű, hogy a biblia történeteinek bizonyos elemei fellelhetőek más vallásokban, más népek történelmében. Az is tény, hogy a biblia által leírt országok, városok nagy része a ma ismert történelmi tudásunkat tekintve kitaláltnak tekinthetőek. Legalábbis az biztos, hogy semmi bizonyíték meglétükre, sőt több bizonyíték van arra, hogy nem léteztek, illetve nem úgy ahogyan a biblia tárgyalja őket.
Erkölcsi és morális dillemákra nem térnék ki, de világos, hogy a biblia az istent úgy tárgyalja egyszer, mint bosszúálló, öntelt, haragos személyiséget, máskor pedig a jóság megtestesítőjét.
Minden ok meg van arra, hogy kételkedjünk a bibliában leírt dolgok valóságtartalmában. Abban azonban amilyen tanítást közvetít, viszont NEM!
Az emberiségnek szüksége van kontrollra. Enélkül féktelenné válhat, és egy olyan világ ahol nem léteznek erkölcsök, nem létezik félelem a tetteink következményeitől nagyon sötét lenne. Ez a kontroll a vallás. Boldog vagyok addig amíg léteznek vallások, és nem bízom azokban az emberekben akik számára nincs meg az a kontroll amit a vallás teremt. Én magam a bibliára, és minden vallásos tartalmú történetre, elbeszélésre úgy tekintek, mint példabeszédre, ahol nem az a lényeg, hogy megtörtént-e, vagy úgy történt-e meg a konkrét dolog, hanem, hogy mi a tanúlsága.

Amerikáról annyit, hogy a világ kezdi kimeríteni erőforrásait, és ennek a dolognak ott látszódnak a jelei először ahol a legtöbb energiára van szükség, ahol a legnagyobb hatalom összpontosul, és ez az USA.
A világ történelmében számos példa van arra, hogy a háborús okokat széndékosan idézték elő egy növekvő konfliktus helyzet forráspontján, vagy egyszerűen a folyamatos növekedés reményében. Ebben nincsen semmi meglepő. Nem hiszek abban, hogy egy globlis összeesküvés irányítja a világ sorsát, de abban igen, hogy a globális folyamatok igen. Ha a világon az emberek az erkölcs elé helyezik a gazdagságot, a mások tulajdonának megszerzését, az ahhoz vezet, hogy egyes érdekcsoportok akár egymástól függetlenül is háborúba taszítanak egy országot, vagy akár a világot magát.

A pénzhatalom, és a bankok emberre kifejtett hatása pedig éppen ezzel függ öszze. Az emberek arra vágynak, hogy meggazdagodjanak. Pénzre vágynak, mikor éppen nincs stb. A bankok nem kényszerítenek senkit, hogy vegyenek fel hiteleket. Szükség van rájuk, és ők ebből jól élnek.
Ma nem a földbirtokosok dirigálnak, hanem a bankárok. Ilyen világot élünk. Az országoknak valóban azon kell lenniük, hogy minél inkább függetlenedjenek ettől a hatalmi befolyástól, de azt be kell látni, hogy teljesen sosem fognak függetlenedni, mint ahogyan a királyoknál volt ez a középkorban a földbirtokosokkal.
A mi dolgunk az, hogy olyan kormányt válasszunk meg, akik a lehető legjobban képviselik ezt az irányt. Az államadósságok csökkentését, és nem további hitelek felvételét, vagy, ha mégis akkor azon hiteleknek pénzt kell fialniuk. Olyan állami beruházásokra kell költeni amik folytán profitot lehet elkönyvelni bizonyos határidőn belül.
Nem a bankokat kell utálni, hanem azon kell lennünk, hogy minél kevesebb befolyásuk legyen rajtunk, és ehhez mindenki önmaga is hozzájárulhat.

Az oldalhoz név nélkül is hozzá lehet szólni.
Minden írás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk velük egyet!
Felhasználói adatokat, információkat nem gyűjtünk és nem szolgáltatunk.
A „jó ízlést” sértő hozzászólásokat eltávolítjuk.