Debrecen: Hatszáz napja demonstrálnak

Debrecen: Hatszáz napja demonstrálnak

Debrecenben húsz hónapja minden este tüntetés zajlik a Nagytemplom előtti főtéren.

Guinness-rekord-kísérletnek sem volna utolsó a Debrecenben 2006 szeptembere óta tartó Kossuth téri tüntetéssorozat, de a szervezők és a résztvevők szándéka más: túl a Gyurcsány-kormány lemondásának követelésén egyfajta civil kontrollt kívánnak gyakorolni a politikára. S mint ahogy anno őseink is tették - a nagyobb társadalmi összefogás érdekében, az elmúlt mintegy húsz hónap alatt, sok más településen élő társaikkal -, körbehordták az országban a véres kardot.

A debreceni korzózók mára már megszokták, hogy lassan két éve minden este tüntetés zajlik a Nagytemplom előtti főtéren. A kezdeti lelkesedés, összetartás és hit - a várt változások, esetleges kormányváltás realizálódása híján - megcsappant, s a többezres demonstrálóból mostanra mintegy harminc-hetven fő vonul ki kora esténként a Kossuth-szobor elé, ami összességében néhány száz rendszeres kijáróval egyenlő. A reformok álnéven futó megszorítások miatt kezdődött 2006 augusztusában a tiltakozás, mely az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésétől a mindennapok részévé vált Debrecenben. A tüntetés első főszervezőjének, Ágoston Tibornak volt köszönhető, hogy a felbolydult tömeg 2006. szeptember 17-én nem gyújtotta fel a helyi MSZP-székházat. A későbbiekben egyszer sem volt provokáció, és a rendőrökkel sem kerültek összetűzésbe. Nagy reményeket fűztek a nemzeti ünnepekhez, de amikor azt látták, hogy minden marad a régiben, sokan elkeseredtek, s kezdtek lemorzsolódni. Az első "forradalmi" szakasz 2007. március 15-én lezárult, amikor is Ágoston, a tér addigi vezérszónoka lemondott szervezői tisztéről.

A máig tartó kormányellenes tüntetés nem csak Debrecenre jellemző. Az egyes települések hazafiúi - Soprontól Nyíregyházáig, Egertől Debrecenig, Pécstől Bonyhádig - maguk között hálózatrendszert hoztak létre, s gyakran közös rendezvényeken találkoznak egymással.

A tér jelenlegi "kapitánya", Nagy János elmondta, eredeti rövid távú céljuk a kormány megbuktatása volt. Hozzátette, a közösen eltöltött hosszú hónapok alatt azonban más, a távolabbi jövőre vonatkozó feladatok is megfogalmazódtak a különböző értelmiségi körökből és a társadalom minden rétegéből megjelenő résztvevők között. Úgy vélik, "nem helyes csak a pártokra bízni közügyeink intézését". Éppen ezért az embereknek az eddiginél jóval erősebb civil kontrollt kell kialakítaniuk a politika felett. A tüntetés aktuális vezetője hangsúlyozta, most már nem érik be a kormány lemondatásával, az előre hozott választások kiírásával. Alkotmányos garanciát kérnek arra, hogy a Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatti felháborító, antidemokratikus történések soha nem ismétlődhetnek meg. Egyik legfontosabb törekvésük az értékalapú politizálás és az erők integrálása. Megítélésük szerint az örökös elhatárolódás a legfőbb gátja a valódi összefogásnak, a hatalommal szembeni eredményes fellépésnek.

S hogy mit szólnak ehhez a debreceniek? Sokan távolról, de szimpatizálnak velük, mások nevetségesnek tartják az estéről estére összegyűlő "ellenálló" csoportot. Viszont a tér mindenkié, a véleménynyilvánítás pedig mindenkinek szíve joga.

Hassó Adrienn - Magyar Hírlap

Az oldalhoz név nélkül is hozzá lehet szólni.
Minden írás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk velük egyet!
Felhasználói adatokat, információkat nem gyűjtünk és nem szolgáltatunk.
A „jó ízlést” sértő hozzászólásokat eltávolítjuk.