Gyurcsány miatt adja vissza a Kossuth-díjat Blaskó Péter

Nem fogadja el a Kossuth-díjat Blaskó Péter színművész, mert így akar tiltakozni az ellen, hogy Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök. A Nemzeti Színház társulatának tagja nyílt levelében úgy fogalmazott, ha "ismét demokrácia lesz Magyarországon", akkor szívesen átveszi a díjat. A kormányszóvivő szerint Blaskó döntése a köztársaságnak szól.

Visszaadja a díjat

"Ön ezt az országot tönkretette, kiárusította. Elpusztította az emberek hitét, szegénységbe, nyomorba, kilátástalanságba, depresszióba süllyesztette Magyarországot" - abban a miniszterelnöknek címzett nyílt levélben fogalmaz így Blaskó Péter színművész, amelyben visszautasítja a Kossuth-díjat, a művészeknek járó legmagasabb állami kitüntetést.

A Nemzeti Színház társulatának tagja a Magyar Nemzetben közzétett levelében azt írja, megkapta az értesítést arról, hogy március 15-én Kossuth-díjjal tüntetik ki, ő azonban nem hajlandó elfogadni Gyurcsány Ferenctől az elismerést.

"Nem óhajtok Önnel kezet fogni!. Ha megtenném, nem simogathatnám meg soha többé a gyermekeim arcát, feleségem kezét" - fogalmazott a hatvanéves színész. Hozzátette, művésztársainak köszöni, hogy érdemesnek találták a díjra, és döntése miatt "mélyen elnézést" kér Sólyom László államfőtől és Szili Katalin házelnöktől, akik a kormányfővel együtt adják át a díjat.

Blaskó hozzátette, "örömmel és boldogan" veszi át a díjat, ha bekövetkeznek különböző változások, például "ismét demokrácia lesz Magyarországon; amikor nemzeti ünnepeinket nem megfélemlítetten, kordonok között, összeverten, lehajtott fejjel ünnepeljük".

Tudomásul vesszük Blaskó Péter döntését, hogy nem fogadja el a Kossuth-díjat - mondta a nyílt levélre reagálva Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI-nek. Hozzátette, a díj nem Gyurcsány Ferencé, hanem a Magyar Köztársaság díja, ezért szerinte a művész gesztusa sem Gyurcsány Ferencnek, hanem a Magyar Köztársaságnak szól.

Hozzászólások

Pédát mutat

Blaskó Péter színművész a Kossuth-díj visszautasításával példát mutat, nyílt levelével pedig erkölcsi írányt szab. Áldja meg érte az Isten!
Horváth József

Az oldalhoz név nélkül is hozzá lehet szólni.
Minden írás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk velük egyet!
Felhasználói adatokat, információkat nem gyűjtünk és nem szolgáltatunk.
A „jó ízlést” sértő hozzászólásokat eltávolítjuk.