Kossuth tér: ISMÉT elzárják

Hetente felülvizsgáltatja a Kossuth tér lezárásának indokoltságát a Köztársasági Őrezred parancsnoka, és amennyiben már nem áll fenn a lezárás indoka, megszünteti a kordont - derül ki Dobozi József dandártábornok határozatából, amely a rendőrség internetes oldalán is elérhető.
A határozat és indoklása úgy fogalmaz: a tavaly december 28-án az Országház védelmében meghozott intézkedés kiegészítéseként a tábornok elrendeli a Kossuth szobor, a Rákóczi szobor és a Károlyi szobor körüli zöldterület, valamint az Országház IX-es kapuja előtti területnek a villamospálya vonaláig történő lezárását, február 11-én 0 órától "a szükséges ideig", de legkésőbb 2008. március 31-én éjfélig. A tábornok határozata indoklásában azt írta, hogy a közelgő népszavazással megnövekedett a Kossuth térre, valamint annak közvetlen környezetében tartandó demonstrációk száma.

A demonstráló szervezetek képviselői a február 11-i plenáris ülés idejére tervezett tüntetéssel kapcsolatban megfogalmazták: céljuk az, hogy erkölcsi, politikai nyomást gyakoroljanak az országgyűlési képviselőkre. Nem fogadták el a nagyparkoló helyett felajánlott alternatív helyszínt, kijelentve azt, hogy rendezvényüket a bejelentés szerinti helyszínen kívánják megtartani - írta Dobozi József.

Hozzátette: tavaly szeptember 17-én a Kossuth téren megtartott demonstráció során a Parlament épületéből távozó országgyűlési képviselőket "a tüntetők részéről megengedhetetlen inzultusok érték", és az ehhez hasonlók megelőzése, megakadályozása érdekében döntött a tér lezárásának kiterjesztéséről. Mint írta, a területlezárások indokoltságát hetente felülvizsgáltatja, és szükségtelenné válása esetén haladéktalanul megszünteti azt.

Az oldalhoz név nélkül is hozzá lehet szólni.
Minden írás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk velük egyet!
Felhasználói adatokat, információkat nem gyűjtünk és nem szolgáltatunk.
A „jó ízlést” sértő hozzászólásokat eltávolítjuk.