Új nyugdíjszabályok január 1-jétől

71230-nyugdij.jpg

Változik a nyugdíjak kiszámítása január 1-jétől. A korábbi szabályokhoz képest 6-8 százalékkal csökken az induló nyugdíjak szintje, és szigorodnak az előrehozott nyugdíj melletti munkavégzés feltételei.
A korábbi szabályok szerint a nyugdíjat nem a tényleges nettó jövedelem, hanem a személyi jövedelemadóval csökkentett kereset után számolták ki, ami egyes esetekben a kereset nettó összegénél magasabb nyugdíjat jelentett. A január 1-jétől érvényes szabályok szerint az induló nyugdíjakat nemcsak a személyi jövedelemadóval, hanem a járulékokkal is csökkentett kereset alapján számolják ki. Ez csökkenti a nyugdíjak szintjét.

Emeli ugyanakkor a nyugdíjszintet, hogy míg korábban az előző évek keresetét csak a nyugdíjazást megelőző második év szintjére számolták át, az éves nettó keresetnövekedés beszámításával, addig a jövőben ezt a nyugdíjazást közvetlenül megelőző évig végzik el. Ez a szabály a korábbiakhoz képest a nyugdíjazást megelőző év nettó keresetnövekedésének mértékével növeli a nyugdíj alapját.

Új szabály, hogy 1,5 százalékról 2 százalékra emelkedik a 40 évnél több szolgálati idővel rendelkezők esetén a nyugdíjaknál évenként figyelembe vehető plusz százalék. Így például, ha valaki 42 év munkaviszony után megy nyugdíjba, akkor korábban a nyugdíj alapjául szolgáló keresetének 83 százalékát kapta, 2008-tól viszont 84 százalék ez a mérték.

Továbbra is megmarad az a szabály, hogy akik a nyugdíjkorhatár betöltése, azaz 62 éves koruk után - nyugdíjuk megállapítása nélkül - akár csak egy évvel is tovább dolgoznak, azok nyugdíja havonta 0,5 százalékkal, évente 6 százalékkal lesz több.

Szigorúbb szabályok vonatkoznak a nyugdíj igénybevételével együtt végzett munkára 2008-tól. Január 1-jétől az előrehozott nyugdíjnál legfeljebb csak az éves minimálbért jelentő munkajövedelem szerezhető. Az éves keretösszeg elérését követő hónaptól a nyugdíj folyósításának szüneteltetését kell kérni. A korlátozás 2010-től valamennyi előrehozott nyugdíjban részesülőre vonatkozik majd, tehát azokra is akik korábban vették igénybe ezt a lehetőséget. A korlátozás addig tart, amíg be nem töltik a 62. évet.

A korlátozás nem vonatkozik azokra, akik már betöltötték a nyugdíjkorhatárt, azaz elmúltak 62 évesek - ők továbbra is munkajövedelmük korlátozása nélkül kapják meg nyugdíjukat.

Hozzászólások

Egyetem előtt

Egyetem előtt gólyatáborban voltam. A gólyatáborok akkoriban úgy működtek, hogy ca. 1 héten keresztül dolgoztak(?) az elsősök vhol, meg táboroztak is és jól érezték magukat. A modell szerint a táborozás-szórakozás költségeit a megelőző év gólyatábori bevételei fedezték. A munkánkkal mi termeltük volna ki a következő évi táborköltségeket (ez a modell természetesen feltételezi, hogy a legelső tábort valaki "előfinanszírozta" v. hogy a "termelési érték" egy ideig meghaladta a kiadásokat és így halmozódottt fel 1 év tartalék.

Röviden a lényeg az, hogy az idő pocsék volt, így a mezőn dolgozni nem lehetett. Az ellátásunk viszont elvitte a tartalékot. Ettől kezdve a gólyatábor önköltséges (és munkamentes lett)Egy évfolyam járt jól - mi. Ettünk, vigadtunk, nem dolgoztunk.

Szerintem valamennyien tudják az itt olvasók, hogy az elmúlt évtizedekben egy ún. felosztó kirovó rendszer működött M.o.-n.
Mivel (erről túl sokat nem tudok) sok sok 10 évvel ezelőtt egyrészt államosították a szoc. előtt még/már létező nyugdíjalapokat, és kitalálták, hogy mindenkinek jár, de nem túl sok, akkor létrehozták az igazságtalanság alapját.

Nem volt szó semmiféle "fizetek és megváltom a jövőbeni ellátásom" féle megtakarításról. A dolgozóktól elvették a nyugdíjasoknak odaadták a pénzt. Nem a nyugdíjas takarította meg (illetve akinek régebben volt megtakarítása attól is elvették.)
Amennyire tudom a rendszerváltás előtt mindehhez legfeljebb nyugdíjkorhatár emelgetéssel nyúltak hozzá. És igazából senki sem kezelte a demográfiai változásokból adódó problémát.
Ez sok-sok ember felelőssége volt. Akkor. Nem a mai kormány alakította így.
(Mellesleg az ország eladósodása sem a gazdasági fellendülést szolgálta az "átkos"-ban.)

Lehet, hogy választási csalók. Az is lehet, hogy sok mindenki, aki most kiabál, tehetett volna valamit régen. Pénz a semmiből akkor sem lesz.

Ami pénz meg van, az (függetlenül attól, hogy ki kormányoz) egyenlőtlenül oszlik meg. Sőt egyre egyenlőtlenebbül.
Ilyenkor sajna (tényleg marad az egymásra utaltság)- O.V.-tól függetlenül.

PROC

Az oldalhoz név nélkül is hozzá lehet szólni.
Minden írás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk velük egyet!
Felhasználói adatokat, információkat nem gyűjtünk és nem szolgáltatunk.
A „jó ízlést” sértő hozzászólásokat eltávolítjuk.