Gorka Sebestyén zászlót bontott

gorka_0.jpg

Üresen ásít egy szék a frissiben alakult Új Demokratikus Koalíció (ÚDK) nevű párt vezérkarának asztalánál - a népi baloldal képviselőjének tartják fent. Mert ahogy azt az egyik alapító, Gorka Sebestyén a párt tegnapi sajtótájékoztatóján mondta: az új politikai formáció számára az a fontos, hogy tegyen a hazáért, a népért, a Kárpát-medence magyarságáért, a politikai meggyőződés mit sem számít.
Már csak azért sem, mert Gorka szerint mára a jobb- és baloldal értelmezhetetlen, Magyarországot "a kettős valóság uralja": a megélhetésért küzdők tömege áll szemben a jólétben élő politikai elittel. De a magát nemzeti demokratikusnak minősítő párt majd összekapcsolja az elégedetlen tömegeket, épp ezért választottak jelképül egy hidat. E szimbólum egyébként emlékeztet ugyan az Erzsébet hídra, ám Gorka szerint szándékaik ellentétesek a "hídi csatát" megvívók törekvéseivel - ők békére és építkezésre törekszenek. (N. B. Gy.)

A párt kollektív vezetése

Gorka Sebestyén

A Londonban (1956 után távozni kényszerülő szülők gyermekeként) született Gorka jelenleg amerikai feleségével együtt a Fejlődő Demokrácia és Nemzetközi Biztonság Intézetet vezeti. 2002-ben a Medgyessy Péter kormányfő múltját vizsgáló bizottság egyik szakértője volt; 2006. október 23-a után a washingtoni Hudson Intézetben arról beszélt, milyen brutálisan bánt a rendőrség a békés tüntetőkkel, s hogy Magyarországon félelem uralkodik. A tavaly őszi zavargások idején tolmácsolt a Kossuth téri tüntetőknek.

Molnár Tamás

A hetvenes években alakult képzőművészcsoport, az Inconnu alapító tagja. 1991 és 1994 között a kisgazda frakciónak dolgozik. 2002 tavaszán segíti az Orbán-kabinet kulturális szakértő csapatát, EU-ellenes szervezetek tagja. 2004. december 5-én nyilvánosan elégeti útlevelét a Kossuth téren a kettős állampolgárságról szóló népszavazás után. A 2006-os választáson a MIÉP-Jobbik támogatásával indul. Elbukik. Az őszi tüntetések kirobbanása után lemond a Jobbik alelnökségéről, s a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivőjeként hirdet népfelkelést a Kossuth térről.

Szent-Iványi Ágnes

1975-ben Németországban kér menedékjogot, a heidelbergi egyetemen szerez diplomát politika és történelemtudományi szakon. Önkormányzati képviselő Tihanyban, majd a KDNP jelöltje Bács-Kiskun megyében. (Közben megalapítja a Magyar Nőpártot.) Politikai alapvetése: a szocializmus után nem történt meg az emberek demokratikus átnevelése.

Bégány Attila

1988-ban tagja a még nem pártként megalakuló Fidesznek, illetve alapító tagja az MDF-nek, majd a Jobbikba igazol át. Nyolc éven át az V. kerületi önkormányzat képviselője. Életelve szerint a magyar nemzethez vagy az Istenhez való tartozás nélkül is lehet élni - de nem érdemes.

Népszabadság

Az oldalhoz név nélkül is hozzá lehet szólni.
Minden írás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk velük egyet!
Felhasználói adatokat, információkat nem gyűjtünk és nem szolgáltatunk.
A „jó ízlést” sértő hozzászólásokat eltávolítjuk.