A jogi személyek büntetőjogi felelősségéről.

1995-ben a fővárosi APEH-igazgatóság ellenőrzési osztálya megállapította, hogy Veres János Bogát-Metál kft-je hamis számlák után igényelt vissza 55 millió forint ÁFA-t. Ekkor az áfa-csalás miatt eljárni jogosult Vám- és Pénzügyőrség Fővárosi Nyomozóhivatalának őrnagyi rangban lévő munkatársa Kanta Tünde, a - "tekintettel arra, hogy bűncselekmény alapos gyanúja hiányzik" - nyomozást megszüntette. Kanta Tündét 2000-ben a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága központi bűnüldözési parancsnokságának élére nevezték ki, 2004. júliusi kinevezésétől pedig mindmáig ő a VPOP bűnügyi igazgatója.

A politikai bűnözés négy szintje
1. szint a korrupció az állami, önkormányzati döntésekben. Ma az a norma, hogy minden állami, önkormányzati (+ állami, önkormányzati cég)üzlet kapcsán visszacsorgatás történik. (Egyébként Veresék cselekménye a hamis számlák kiállításának és a hamis áfa visszaigénylések 13 évvel ezelőtti időszakában nem korrupció volt hanem közönséges bűncselekmény volt.) Az elmondható, hogy a korrupciós pénzek kisebbik része kerül a pártokhoz, nagyobbik része a (párt)ügyéntézők kezén folyik el.

2. szint a bűnüldöző szervek visszaélésszerű utasítása. Kata Tünde eljárása ezt a szintet valószínűsíti. A Rendőrség, az APEH vagy a Vám és Pénzügyőrség és a Titkosszolgálatok vezetői a kormány alá vannak rendelve. Nyilvánvaló, hogy amikor a korrupció kormányzati vagy kormánypárti, akkor ezen bűnüldöző szervek vezetői szóbeli utasítást kapnak, arra nézve mit ne csináljanak, sokszor pedig hogy mit csináljanak. A legtöbb korrupciós cselekmény azonban nagykoalicióban történik. Nyilvánvaló, hogy ez esetekben is a bűnüldöző szervek béna kacsák az egyes korrupciós bűncselekmények kivizsgálásakor. Ennek a nyilvánvalóságát akkor értjük meg igazán, ha felismerjük, hogy a fenti bűnüldöző szervek politikai korrupciót illetően önállóan soha, de soha nem indítanak megfigyelést, nyomozást. Erre nincs politikai mandátumuk, a jog meg nem számít. Alibiszerű nyomozást is kizárólag be/feljelentés alapján végeznek.
Az ügyészség és a bíróság nincs közvetlen kormányirányítás alatt, ezért itt árnyaltabb módszerekkel történik a politikai szerecsenek mosdatása. Becsúszik egy-egy hiba is (lásd Zushlag ügy). De itt is meg lehet oldani a nehéz kérdéseket, csak sokat kell bele fektetni(Princz ügy).
Ennek a szintnek a legkirívóbb esete az olajügy. A bűnüldöző nagykutyák aktív segítségével folyt az 1000 milliárdos csalás. Az olajos aktát nagykoalicíóban 85 évre titkosították. Néhány a kisrendőrnek - akik komolyan vette szolgálati esküket és olajügy szálacskák felderítésekre vetemedtek - meg is kellett halnia.

3. szint a jogalkotás.
Az önkormányzati rendelettől a parlamenti törvénykezésig a gazdasági ügyekben legtöbbször (bár nem mindig) a lobby érdekek döntenek. Ilyen volt pl. az olajügyekben a gázolaj és a fűtőolaj árkülönbségének mesterséges fenntartása, Zcvak-nak adótörvény módosítás stb, stb. A legtöbb törvényről nem is hisszük hogy lobby érdekek szülték. De ilyen jogalkotás a nyugdíj törvénytől az egészségügyi törvényig bezárólag a legtöbb üzletet érintő jogalkotás.
Aztán ugye szoktuk hallani a politikusoktól: nekik a törvény szent ők a meghozott (zseb)törvény alapján jártak el. Vagy azt szoktuk hallani: nem erkölcsös de jogos.

4. szint a hitelfelvétel Az első szintbe illik logikailag, de azért emeljük ki, mert erről az emberek még csak nem is tudnak. A négy évre megválasztott önkormányzatok egy része és a kormány miközben hitelt vesz fel az elkövetkező garnitúrák terhére baksist vehet föl a bankoktól. Mivel az önkormányzat és az állam jó adós, hiszen elfutni/fantomizálódni nem tud a bankok versengenek a hitel nyújtásért. Az üzlet ellenértéke csúszópénz. Egy kicsivel rosszabb feltételű hitelért sokkal több csúszópénz.

Az MSZP-SZDSZ-ről és a Fideszről. Ha az önkormányzatokat és cégeiket nem számítjuk, az MSZP-SZDSZ már 3 ciklus óta lop + ott volt neki a 'rendszerváltás'. A Fidesz-nek csak egy ciklusnyi idő jutott a lopásra. Ezentúl az MSZP 'demokratikusabb', tehát több mindenkit ki kell elégíteni, a Fidesz diktatórikusabb, tehát kevesebbet kell leosztani. Tehát a Fidesz kevesebbet lopott (és még a Magyar Nemzetet és a HírTV-t is el kell tartani). Az megállapítható, hogy ha politikai osztály csak a 10%-ot lopna el akkor az érintettek szobrot kapnának, de a síbolás az MSZP-SZDSZ esetében 50% fölötti.
*********

A politika háború más eszközökkel, csak itt a fegyver a pénz és minden amit a pénzzel meg lehet venni (pl. média).
Bocskai István hajdúival többször is kirabolta Debrecen városát, hogy a Habsburgok elleni harcához pénzhez jusson. Jól tette? Az akkori debreceniek bizonyára átkozták, így utólag megbocsátjuk, sőt azt mondjuk jól tette, ha nem volt más választása. Megbocsáthatjuk-e a Fidesz lopását, ha tudjuk, hogy el kell tartani a Magyar Nemzetet és a HírTV-t? (az, hogy az ÚDK-t mind a kettő bojkottálja mellékes).

****

ÚDK javaslat a korrupció korlátozására:
1. A korrumpáló cégek vagyonát az állam részlegesen vagy teljesen kobozza el. A titkosszolgálatokat a korrumpáló cégek felismerésére és nem a hazafiak ellen kell bevetni. Egyébként van erre jogszabály 2001. évi CIV. tv. a jogi személlyel szemben alkalmazható büntetőjogi intézkedésekről, csak éppen a fenti 2. pontban leírtak miatt nem alkalmazzák (egyébként a maximális büntetési tétel a nevetséges 500.000 Ft). Ugye a jogrendünk 'fejlődése' - szinkronban az EU-val - a cégek jogainak az erősítését és az állam jogainak a gyengítését szolgálja. Ezért is vagyunk mi EU-ellenesek, EU kritikusak.

Korábbi javaslatunk a korrupció csökkentésére.
2. Törvényben kell a kormány hitelfelvételi lehetőségét korlátozni. A törvény által rögzített menetrendben kell megszabni az államadósság nullára való csökkentését. Évente 1000-1200 milliárd forintkamatot fizetünk. Az ÚDK szerint a kormány hitelfelvételének korlátozása kikényszerítené az ésszerű gazdaságpolitikát, ezáltal kiszámíthatóvá és újra versenyképessé tenné a magyar gazdaságot.

3. Az állami és önkormányzati tulajdon értékesítésére, szerződések kötésére ne vonatkozzon az üzleti titok. Az üzleti titok intézménye a mai magyar közszférában a korrupció fedezését biztosítja. Kapjon olyan előnyt, a korrupciót feltáró fél, hogy megérje neki.

Bégány Attila

Hozzászólások

Hozzászólások:

Hozzászóló: bene gabor @ 21 Oct 2007 12:50 am
Attilám!
Tudod, hogy egyetértünk!
Azt is tudhatod, hogy a maffiaszerű bűnszövetkezetek felderítése és lebuktatása milyen nehéz, még a "fejlett nyugaton" is. Ezért kell az erős civil Magyarország építésébe belefognunk, hogy legyen elég erőnk a bűnözőket rács mögé juttatni.
Minden bizonyítékra, minden tanúra szükség lesz!
Tisztelettel és szeretettel: Bene GáborHozzászóló: Csaba @ 21 Oct 2007 07:38 am
Nekem itt és most Kína jutott eszembe. Ott az állam tisztségvieselőt korrupción kapnak, akár halálos ítélet is hozhatnak ellene. - Mi lennne ha azonnal adoptálnánk e rendszert?...


Hozzászóló: sabaktani @ 21 Oct 2007 09:19 am
Őket nem lehetett behazudni az EU-ba.
Az "EU-demokrácia" nem engedi sem a kötelet sem az ólmot.Ennek köszönhetően a "barbár magyarokból kulturált demokraták lehettünk"...nálunk nincs halálos itélet és ez jó így!Legalább az összes féreg feljön a felszínre és folytathatja piszkos üzelmeit-természetesen a normális emberek és az egész társadalom kárára.
Itt csak ezek a magukat demokratáknak és tolerancia-bajnokoknak kikiáltott génhibás képződmények adoptálhatnak -és adoptálnak is a 20 évvel ezelőtti időkből.


Hozzászóló: sabaktani @ 21 Oct 2007 09:29 am
Előbb ki kell húznunk az EU-ból aztán megpróbálni egy magyar Magyarországot építeni a magyar értékek megvédése és az érdekeink megtartása mellett.
A harapófogó azonban olyan szoros már,hogy elképzelni sem tudom,hogy szabadulhatnánk ki egy olyan vezetés mellett amelyik képes volt 2006 oktober 23.-án arra a vérengzésre amely mindnyájunk előtt ismeretes.
Amelyik közel százezres hadsereggel rendelkezik és ha nem elég akkor még importál 200 olyan katonát(hírek!)akik bármikor megsemmisítenek több ezer embert!Ezt csak miheztartás végett...
Most nehogy valamelyik óriási magyar elkezdjen válaszolgatni,hogy "majd kimegyünk az utcákra és széverjük őket".
Persze,hogy szétvered...az izraeli fekete kommandót, szétvered...nem ez a megoldás illetve ez csak egy végső megoldás lehet de ebbe bele lehet halni -az édesanyák pedig nem szeretik ha a fiaik hősök lesznek.


Hozzászóló: Varga László @ 21 Oct 2007 10:03 am
Valóban nehéz lesz! Az ország eészét átszövi, és béklyóban tartja a korrupciós pókháló. Nekünk is meg kellene tanulni, szépne csöndben szerveződni,sajnos sokan azt hiszik a sajtónyílvánosság elérése után a tömegek fellázadnak, de ez nem így van. Az elmúlt év tapasztalat azt mutatja,a szerveződés a legfontosabb. Kapcsolatok, szellemi építkezés. Dühből, indulatokra alapozva könnyű az embereket utcára vinni, de ez inkább visszaüt, mint eredményes! Ha nem lesz meg a nemzetet behálózó egyazon alapelvekért közösen tenni képes összefogás,akkor hiába minden erőlködés. kezdjük el saját baráti körünkben: nem ordítani, nem veszekedni, csendben szerveződni!


Hozzászóló: sabaktani @ 21 Oct 2007 11:38 am
Sokat gondolok az írekre.
Nekik miért megy ez? És nincsennek "téglák"!!!


Hozzászóló: Hornyak Pista @ 21 Oct 2007 09:06 pm
Letezik szamtalan szellemileg egeszseges sziget az orszagban aki csak arra var, hogy kapcsolodjon.


Hozzászóló: Papp Gyula @ 22 Oct 2007 10:25 am
Hozzászólva én is sokat gondolok az írekre.Azért nincs lassan 80 éve "tégla",mert ha arra adná valaki a fejét,hát az leszakadna fényes nappal egy jól célzott páncélököltől,hogy jól lássa mindenki.A Zuhslag ügy külön üzenete,nem is értem,miért nem veszi észre senki,pedig legfelülről a MOSZAD-tól, vagy följebbről jön,mégpedig:még FŐ-FŐ-KOMCSI sem viccelődhet a holocaust áldozataival.Csak ebben az esetben működik a kiváltságosok között a megtorlás.Szóljatok,ha nem ezt érzitek igaznak.Ha nem így lenne,Gyurcsány,Printz,Tocsik már a tömlöc mélyén senyvedne.


Hozzászóló: Dr.Irinyi Tamás @ 22 Oct 2007 06:16 pm
Myagyarországot ma egy maffia irányítja és ezt a velejéig korrupt oligarchiát is dróton rángatja egy külföldi globális maffia. Sajnos, szegény hazánk jövőjét illetően - vénségemre - teljesen reménytelennek látom


Hozzászóló: N.B. @ 22 Oct 2007 08:05 pm
Sajnos hazánkban nagy a korrupció. Félek, hogy ezen a most megalakulandó korrupcióellenes brigád sem fog segíteni. Mivel ugyanazok vannak benne, akik rengeteg pénzt eddig is lenyúltak. Az eddigi nagy balhék első számú bűnözői is simán megúszták. Minden párt nyakig benne van az országos párt-felsőszintű korrupcióban. Képviselőink mindent megtesznek, hogy saját érdekeiket maximálisan érvényesítsék - akár az ország kárára. A sok milliárd eurós csalások sok gyanúsítottját már ismerjük is, de ezek mind élik saját milliárdos világukat. A nem ismert csalók pedig még név szerint sem említhetők. Vajjon kik ezek? Ez persze csak egy költői kérdés.


Hozzászóló: s@baktani @ 25 Oct 2007 05:02 pm
Ez a fránya Veres még mindíg hazudik-áll a hírekben...

Az oldalhoz név nélkül is hozzá lehet szólni.
Minden írás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk velük egyet!
Felhasználói adatokat, információkat nem gyűjtünk és nem szolgáltatunk.
A „jó ízlést” sértő hozzászólásokat eltávolítjuk.