138 muzulmán vezető felhívása a keresztény egyházakhoz.

Eddig példa nélküli módon közel 140 vezető muzulmán vallási elöl- járó fordult közös felhívással csü- törtökön a nagy keresztény egyhá- zak vezetőihez, a két világvallás közötti megértés fontosságát hangsúlyozva. "Közös jövőnk a tét. Talán maga a világ fennmaradása a tét" - hangsúlyozta a 138 muzul- mán vezető egy közös levelében.

A levelet elküldték XVI. Benedek katolikus egyházfőnek, az evangélikus, a református, a baptista, metodista egyházak világszövetségeinek, a görögkeleti egyházak vezetőinek és az anglikán egyház fejének is. "Az iszlám és a kereszténység között egyetértés van abban, hogy hitük legfontosabb parancsolata Isten szeretete és a felebaráti szeretet" - emlékeztetnek az aláírók.

Úgy látják, hogy a modern fegyverzetek korában, és egy olyan korban, amikor muszlim és keresztény közösségek egymással ennyire összekeveredve élnek, egyik fél sem lehet nyertese egy konfliktusnak, amely a Föld lakosságának több mint felét érintené. Korábban még nem fordult elő, hogy az iszlám világban - ahol nincs központi elöljáróság, amely a hívők nevében felszólalna - ilyen közös levél íródott volna.

A Közel-Keletet, Ázsiát, Afrikát, Európát és Észak-Amerikát képviselő 138 hitéleti vezető az iszlám szunnita, síita és szúfi irányzatát képviseli. Az aláírók között van például az egyiptomi főmufti, a háború sújtotta Irakból pedig mind szunnita, mind síita vallási vezetők csatlakoztak a felhíváshoz. Az egyik aláíró, a Cambridge-i Egyetemen működő Vallások Közötti Program vezető tanácsadója úgy fogalmazott: a levél a "muszlimok 99,9 százalékának" nevében íródott, azok nevében, akik elutasítják a szélsőséges irányzatokat.

Bégány Attila: Tényleg, most amikor a globális tőke ledönti egyházaink oltárait(és a bennünk lévő oltárokat), nem kellene több megértéssel lennünk egymás vallásai iránt?

Hozzászólások

Hozzászólások:

Hozzászóló: Kuruczleky Ilona @ 12 Oct 2007 02:15 pm
Végre, hogy idáig is eljutottak a világ vallásainak vezetői. II. János Pál pápa élete és munkássága is ennek a szellemében telt el. Sokat köszönhetünk neki. Reméljük a szavakat tettek is követni fogják, hiszen a tét az emberiség megmaradása és jövője ebben a fegyverkező világban.
Kuruczleky Ilona
Szent Kereszt Ökumenikus Magazin főszerkesztőjeHozzászóló: Bodor Miklós László @ 12 Oct 2007 03:10 pm
Csak óvatosan! Mondtak már nekünk szépeket mások is ...
Attól, hogy a jelzett levélben foglaltak ban igazuk lehet , még a felebaráti szeretet jegyében kiirtották százötven év alatt a magyarságot ...


Hozzászóló: FA @ 12 Oct 2007 04:27 pm
Megértem, hogy az UDK keresi helyét a politikai palettán. Azt azonban etikátlannak tartom, hogy ebből a célból a muzulmán propaganda szószéke legyetek. Ez övön alúli ütés egy olyan országban, ahol a régi és új nácik Hitlert Khomeini ajatollahhal helyettesítve toboroznak híveket. Ezt ne csináljátok, ha szabad tanácsolnom.


Hozzászóló: Jozsi @ 12 Oct 2007 05:05 pm
Marpedig az ugynevezett *Terrorizmus*igy tudna megszunni.Hiszen mit is akarnak ezek a vallasi vezetok?
Egyetertest.Mert csak ezek a vallasi vezetok tudnanak rendet csinalni,ezek a vallasi vezetok tudnanak eljutni a jelenlegi *ongyilkos*akciot vegrehajtokhoz..etc..etc..
Kiknek az erdeke,hogy ne legyen beke?
Lehet elgondolkodni. A *FA*nevu beiro etikatlannak--ovon alulinak--tartja,bizony a *FA* nevu beirok azokat az embereket es vezetoket is etikatlannak tartjak akik szot emelnek az elesettek neveben.
Ha mar itt tartunk hadd kerdezzem meg,hogy a vilagon egy egeszseges folyamat indult el az ugyn...ICC
Intarnational Criminal Court megalakulasaval.Tessek mar elgondolkodni,hogy KIK is nem irtak ezt a nemzetkozi eszervezeti megmozdulast-----USA----Izrael--Romania--.
Szoval ha mar itt tartunk,bizonyitek is van,hogy mitol felnek--a jelenlegi Iraq-ban az ugyn"Blackwater"biztonsagi szolgalat minden tovabbi nelkul artatlan civileket gyilkol,mondvan,hogy fontos szemelyeket vedenek.
A masik -Izrael kormanya mind a mai napig a megszallt teruleteken vigan foglal el teruleteket buldozerol..etc..etc..
Mi ez ha nem *etikatlan--ovon aluli--etc..etc..
Hat ezert nem irnak ala ilyen nemzetkozi bunteto szervezetnek.
KHm-khm.


Hozzászóló: sanykó @ 13 Oct 2007 12:37 am
kedves BML! EZEK nem AZOK!
FA: muzulmán propaganda? nevetséges!


Hozzászóló: CsAti3 @ 13 Oct 2007 05:38 am
Fa, te g***** vagy, esetleg h**.

A muszlim vezetők üzenete csak annyi, amennyi az idézet? Már, ami a lényeget illeti.Hozzászóló: sabaktani @ 13 Oct 2007 09:31 am
Már megint a keletieknek van több eszük!
BML-te rossz népcsoportra gondolsz.
FA,-az UDK nem propagandát közölt de ha azt tette volna is,miért lenne etikátlan?
Ezzel a kifejezéssel azért vigyázzunk mert a a szöveged például nagyon egyértelmüen vádolható ezzel a jelzővel de ultra-szélsőbalos propagandahintéssel is.
Milyen régi és új nácikról beszélsz?
Egyáltalán melyik országról beszélsz?
Remélem nem Magyarországról mert itt nem nagyon találsz nácikat.Hazudozni persze lehet,-ezt egy egész kormány csinálja nálunk a tény azonban tény marad.
Aztán,-hogy moshatsz össze egy náci eszmét a Khomeini-féle godolkodásmóddal?
Pláne Hitler és Khomeini...miért nem Olmert nácizod le? Az már veszélyes lenne,mi?
Ha egy kicsit nagyobb figyelemmel olvastad volna a cikket akkor megértenéd,hogy itt senki nem toboroz és senki nem ütöget őv alatt.
Nem érted meg,hogy valóban megdöglünk ha ez így megy tovább a világban? Megnyugtatásodra közlöm,hogy Te sem úszod meg!
A keleti történelemről/kultúráról pedig vannak nagyon jó könyvek-ajánlom őket de nem magyarul!


Hozzászóló: Kiss Erzsébet @ 15 Oct 2007 04:38 pm
számomra most van a világon közel 140 EMBER, aki volt olyan bátor, hogy miközben gyűlölettől izzik a Föld,szóljon a megértésért az EMBER érdekében. nem láttam az aláírásokat, de elhiszem a hírt. Sajnos még hírértékben sem láttam pl. 140 európai közéleti képviselőt, aki ezt a másik oldalról tette volna.
A ma muzulmán hitben élő népek közül többen tartják testvérüknek a magyarokat, gondolom, mert egykor több közünk volt egymáshoz. Talán összekötött bennünket a szeretetteljes együttműködés.


Hozzászóló: Egy fakirrá vált erdélyi @ 15 Oct 2007 10:17 pm
Drága Testvéreim, még sok tanulni valónk van egymástól kelettől nyugatig az őstörténet és a mesék világán kivül. Hiányos a megismerésünk a kárpátmedencei őstelepesektől az Uralig és vissza. És még sok csodás valóságot tartogat számunkra a megismerés. Még felszárad a mostani kátyu.


Hozzászóló: sabaktani @ 17 Oct 2007 08:58 am
Csak legalább hajlam/szándék lenne bennünk a másik megismerni akarására!Egy fajta "éhség"!


Hozzászóló: örök - múlandó @ 18 Oct 2007 10:12 am
Bégűny A. megjegyzéséhez, miszerint megértéssel kellene lenni mindenki vallása iránt, annyit fűrnék, hogy Jézus pont azért jött MEGTESTESÜLT IGEKÉNT közénk, hogy a sok ember-gyártotta vallásokban rendet tegyen. Egyértelművé tette, hogy Atyjának, mi a "használati utasítása", ami az egyedüli SZENTÍRÁS, és közölte, hogy az emberi tákolmány, az a "törvény" nevezetű bálvány, amit ember sose fog betartani, mert az Igaz Törvényt a SZÍVEKBE ÉGETTE BELE.
A Magyarnyelv nagyon jól érzékelteti, hogy a VALL-ás nem más, mint VÉLem-ény, és ahány ember, annyi vallomás-vélemény van. Ezek állandóan változnak, aszerint, hogy a TUDÁS, a TÉNY, a VALÓSÁG mennyit bennük.
Jézus Igazsága meg ÖRÖK, sosem változik !
Konkluzió : a változó (múlandó) embernek kell alkalmazkodnia az Örök Igazsághoz és nem fordítva !


Hozzászóló: sabaktani @ 18 Oct 2007 11:52 am
Ö.M.hozzászólására reagálva:
igen figyelemreméltó amit "papírra vetett".


Hozzászóló: OBSERVATOR @ 19 Oct 2007 10:55 am
ö.m. irása értékes, fõleg, amikor az atheizmus poraiból felelevenedett Phönixmadárként rombol társadalmainkban
és igyekszik mindent megsemmisiteni, ami emberi értékü. olyan sex mániával
alátámasztott szupermaterializmus uralkodik, amely a bolsevista szatlinizmust, minden hozzátartozékával
messze felülmulja. társadalmainkban mindenhol a "VIZ" uralkodik, amelyik mindent felhigit s magával visz....de csak a kõ marad ( Wassal idézve), s emiatt választani kell....viz vagy kõ!


Hozzászóló: sabaktani @ 20 Oct 2007 07:25 pm
A víz jelenléte nem lenne baj csak szabályozni kellene.De milyen paraméterek mellett és ki szabályozná?


Hozzászóló: s@baktani @ 30 Oct 2007 01:52 pm
Miért halnak el ezek a témák?
Már semmihez nem tudunk hozzászólni amiben nem Gyurcsány van?

Az oldalhoz név nélkül is hozzá lehet szólni.
Minden írás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk velük egyet!
Felhasználói adatokat, információkat nem gyűjtünk és nem szolgáltatunk.
A „jó ízlést” sértő hozzászólásokat eltávolítjuk.