ÚDK szerint Orbán javaslata felszines.

Orbán Viktor a Fidesz elnöke bejelentette, hogy hamarosan törvényjavaslat formájában előterjeszti a televízióban, a rádióban és a köztereken lévő óriás plakátokon megjelenő politikai reklámok korlátozását illetve megszüntetését. Szerinte a legutóbbi választások megmutatták, hogy ezek a politikai propaganda eszközök túlzottan drágák és idegesítik az embereket, miközben hazugságokat terjesztenek. A politikai reklám céljával ellentételesen ma nem tájékoztat, hanem sokkal inkább manipulál.

Az ÚDK felszinesnek tartja a Fidesz elnökének újabb javaslatát, mivel nem itt látja a valódi problémát. A politikának, ha nem csupán „áru”, ha valóban tisztességes és hiteles, tényleg nincs szüksége ilyen méretű reklámtevékenységre. A mai Magyarországon azonban különböző rejtett politikai lobbi-tevékenységek tapadnak a kampányidőszakokban tisztára mosott hatalmas illegális jövedelmek kifehérítéséhez, vagyis elsősorban szabályozni kellene a ma átláthatatlan pártfinanszírozást.

A korlátozás - a kereskedelmi médiumok mellett -, nyilván nem terjedne ki a közszolgálati tevékenységére, ahol már így is jelentős erőfölénnyel bír a parlament két legnagyobb pártja. Az írott és elektronikus média területén különösen nagy hatásfokkal épült ki a kirekesztő, kétpártrendszer-szerű befolyás, sőt létrejöttek tisztán pártmédiák /Magyar Nemzet, Népszabadság, Hír TV, ATV, Lánchíd Rádió, Klub Rádió, stb) vagyis innen, a javaslat ellenére továbbra is kiszorulnának a pénztelen, parlamenten kívüli, kispártok.

A politikai esélyegyenlőséget - a nagy pártok reklámtevékenységének korlátozása mellett -, még inkább szolgálná a médiatörvény és a választási törvény alapos módosítása. A kétpártrendszer kialakulásával szemben, minél előbb le kellene szállítani a parlamentbe jutási küszöböt a jelenlegi öt százalékról, a természetes küszöbre. 1 az az egy képviselőre jutó országos szavazattal már lehessen bejutni a parlamentbe, mert így tartható tiszteletben a választói akarat. Végleg el kellene törölni a kopogtató cédula változatos törvény sértésekre alkalmat adó rendszerét, amelyet a nagy pártok saját monopóliumuk megőrzésére használnak. Az ÚDK szerint a Fidesz elnökének javaslata mindössze felszínes reklámcélokat szolgál, és mivel hallgat a többpártrendszer bénító hiányáról, az csak a megutált kétpártrendszeren belüli unalmas fogáskeresésnek tekinthető.

ÚDK

Az oldalhoz név nélkül is hozzá lehet szólni.
Minden írás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk velük egyet!
Felhasználói adatokat, információkat nem gyűjtünk és nem szolgáltatunk.
A „jó ízlést” sértő hozzászólásokat eltávolítjuk.