Másfél milliót kapnak a közjogi méltóságok

Másfél milliót kapnak a közjogi méltóságok

Havi másfél millió forintnál is többet kapnak majd jövőre a közjogi méltóságok a kormány és a közszolgálati szakszervezetek közötti, a közszféra 2008-as béremelésére vonatkozó megállapodás értelmében - írja a Népszava.

Az öt közjogi méltóság - a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke, az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság elnöke - juttatása a mindenkori miniszteri alapilletmény két és félszerese. A minisztereknek automatikusan jár az öt százalékos emelés, így a közjogi méltóságok illetménye is ennyivel emelkedik.

A miniszterek a mindenkori illetményalap - ez januártól 38500 forint lesz - 15,6-szeresét kapják. Erre még 50 százalékos illetménykiegészítés és 65 százalékos vezetői pótlék jön. Ezek a pótlékok az államtitkároknak és szakállamtitkároknak is járnak. Ők az illetményalap 12, illetve 9-szeresét kapják. Az ő bérüket a kormányfő akár 30 százalékkal is megnövelheti. Ilyen illetmény térítést idén a 20 államtitkár közül csak öten nem kaptak.

A legfrissebb adatok szerint a most 21 tagú államtitkári karból 15-en 25 és 20 százalékkal kapnak többet. A 48 szakállamtitkár bérét átlagosan 20 százalékkal térítették felfelé. A képviselők is többet kapnak jövőre az elszámolható költséggel együtt, átlagban 416 ezer forintot.

Az oldalhoz név nélkül is hozzá lehet szólni.
Minden írás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk velük egyet!
Felhasználói adatokat, információkat nem gyűjtünk és nem szolgáltatunk.
A „jó ízlést” sértő hozzászólásokat eltávolítjuk.